Magazine

Zodra je volmondig ’ja’ hebt gezegd tegen het aanzoek van je partner kan gestart worden met het plannen van de grote dag. Bespreek met elkaar wat jullie beiden belangrijk vinden voor de dag, waarop jullie in het huwelijk treden. Bepaal vooraf welke achternaam je aanneemt na het geven van het ja-woord. De voorbereidingen voor je trouwdag vragen om inspiratie. Zo weet je zeker dat de grote dag past bij wie jullie zijn. Om je een beetje op weg te helpen, geven wij hier tips voor je bruiloft en kun je lezen wat het betekent, als je gaat trouwen bij de gemeente. Wil je in alle rust jullie bruiloft kunnen regelen? Ga dan eerst in ondertrouw. Dan is de datum en tijd waarop jullie trouwen vastgelegd en heb je alle tijd om de feestelijke dag tot in detail te regelen.

Wat is in ondertrouw?

Trouwen is een officiële gebeurtenis die rechten en plichten met zich meebrengt. Om die reden moeten jullie bij de gemeente officieel melden dat je gaat trouwen. Het is mogelijk om in ondertrouw te gaan vanaf een jaar voor de huwelijksdatum tot maximaal twee weken voor de huwelijksvoltrekking. In ondertrouw gaan kan tegenwoordig online, maar natuurlijk ook nog steeds in het gemeentehuis. Er wordt jullie een aantal vragen gesteld, namelijk:

 • Wanneer en op welke locatie gaan jullie trouwen?
 • Gaan jullie trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?
 • Welke personen gaan getuigen bij de huwelijksvoltrekking?
 • Welke achternaam gaan jullie gebruiken na het trouwen?
 • Kiezen jullie voor een zelfstandig trouwambtenaar of voor een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS)?

Kiezen voor een trouwambtenaar van de gemeente kan, maar daarbij ben je wel beperkt in je keuze van ambtenaren en hun beschikbaarheid op jullie trouwdag. Kies je voor een zelfstandig trouwambtenaar, dan kan deze persoon voor jullie trouwdag worden beëdigd in de gemeente van jullie keuze. Sta ook eens stil bij een goede vriend of bekende, als je kiest voor een BABS. Deze persoon kan worden beëdigd om de functie van BABS op jullie dag te vervullen. Ga op tijd in ondertrouw, want dat geeft jullie ruimschoots de tijd om alles voor de bruiloft tot in de puntjes te regelen.

Trouwjurk en trouwpak uitzoeken

Voor deze bijzondere dag willen jullie beiden zo mooi mogelijk voor de dag komen. Nu de trouwdatum vaststaat en je weet in welke periode je trouwt, kan de trouwkleding worden uitgekozen. Voor jou als bruid kan het slim zijn om een trouwjurk te kopen die uit twee delen bestaat, zoals een afneembare rok. Zo heb je tijdens de ceremonie een andere jurk aan, dan tijdens de bruiloft. Voor je aanstaande kan het handig zijn, als er een klein stukje stof van jouw jurk kan worden meegenomen bij het winkelen voor een trouwpak. De kans dat jullie qua kleur perfect op elkaar zijn afgestemd, wordt hierdoor een stuk groter.

Bruiloft regelen

Op de bruiloft gaan jullie heerlijk genieten van de nieuwe rol die jullie tweeën sinds de huwelijksvoltrekking hebben. Alle dierbare vrienden en familieleden zijn op de bruiloft aanwezig om dit feest met jullie te vieren. Dit vraagt om een onvergetelijke bruiloft en die bereik je met deze tips:

 • Neem een kijkje op meerdere locaties en proef de sfeer
 • Regel een goede cateraar voor de lekkere hapjes
 • Versier de trouwlocatie in de stijl van jullie bruiloft
 • Kies voor de muziek voor een DJ of een band
 • Toon een Same Day Edit video
 • Regel bedankjes voor alle gasten

Na al deze voorbereidingen kan het niet anders, dan dat jullie moment van trouwen wordt afgesloten met een spetterend feest. De Same Day Edit video geeft de avondgasten een goed idee van de huwelijksplechtigheid en alle voorbereidingen die jullie voor het trouwen hebben verricht. Geniet van de eerste momenten als getrouwd paar en blijf lekker lang nagenieten van de dag, die ervoor gezorgd heeft dat jullie ook voor de wet een paar vormen.

 

 

 / 

Sign in

Send Message

My favorites